Учените са открили следи от социално разслоение на населението на Обединеното

...
Учените са открили следи от социално разслоение на населението на Обединеното
Коментари Харесай

Болестите зависят не от гените, а от региона

Учените са разкрили следи от обществено разслоение на популацията на Обединеното кралство на генетично равнище. Те откриха още, че хората с сходни набори гени и влечение към избрани болести живеят в едни и същи райони на страната, даже и да не са родственици, а това зависи от икономическото благоденствие на района. Изследването е оповестено в списание Nature Human Behavior.

Досега се смяташе, че разнообразни разновидности на гените са разпределени в популацията почти на инцидентен принцип. Това съмнение се основава на известния способ на Менделеевата рандомизация, който е обвързван с проучване на естествени промени на гените. Същността му е следната: в случай че избрани разновидности на гени са свързани с избрана линия, можем да предположим, че чертата в популацията се разпределя случайно. И тогава можем да проверим дали е правилно, че хората с този признак са по-склонни да имат това или това заболяване. И в случай че е по този начин, тогава можем да приемем, че сме открили причинно-следствена връзка. Така да вземем за пример се открива как тютюнопушенето е обвързвано с риска от развиване на меланхолия и шизофрения.

Абдел Абделлауи от Амстердамския университет и неговите сътрудници откриха минус в този способ. Те демонстрираха, че генетичните разновидности могат да бъдат публикувани в популация, без значение от генетичните връзки. Това може да се повлияе да вземем за пример от миграционните пътища на хора от разнообразни обществени групи сред страни или даже в границите на една и съща страна.

Учените са се възползвали от генетичните данни на Biobank във Англия. Оттам те избрали 455426 души от разнообразни райони на Обединеното кралство. Учените вземат набор от разновидности на гени, които могат да бъдат свързани с определена черта, и дефинират стойностите за всеки ген (има ли „ нужна “ алтернатива или не), умножени по коефициенти, които отразяват значимостта (теглото) на избран ген. Под " избрана линия " те вкарали: показател на телесна маса, риск от развиване на диабет и обществени фактори - да вземем за пример равнище на обучение. 

Изследователите са открили, че полигенните индикатори за риск по разнообразни аргументи са неравномерно разпределени в Обединеното кралство. С други думи, хората в северната част на страната са предразположени към други положения и болести, в сравнение с юг или в Уелс. Дори когато учените включват генеалогиите на хората в своя модел като един от факторите, този резултат не изчезна. Тоест това значи, че хората в разнообразни райони на Обединеното кралство живеят с сходно равнище на риск от развиване на избрани признаци, даже и да не са родственици.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР